Paralajmërimi i shkencëtarëve: Nuk na presin ditë të mira, gjendja është më keq se ç’mendohej

Më shumë se 14,000 shkencëtarë kanë nënshkruar një deklaratë ku thuhet se planeti është në gjendje të jashtëzakonshme.

Balla për përmbytjet në Gjermani: Solidarizohemi me popullin dhe shtetin mik – ATSH –

Shkencëtarët i thanë Agence France-Presse (AFP) se nga 31 parametrat ekologjikë që i duhen Tokës, 18 prej tyre po përballen me rezultate të dobëta. Nivelet e metanit atmosferik dhe dioksidit të karbonit thuhet se janë në shifra të larta, ndërsa akulli arktik dhe akullnajat janë në një nivel të ulët.

Gjithashtu, problematika e rritjes së nivelit të detit dhe temperaturave oqeanike nuk është zhd ukur, së bashku me rritjen e shkallës së shpyllëzimit në Amazonë. Pas një hulumtimi të ngjashëm në vitin 2019, ata thanë se ka një “rritje të paparë” në kat astrofat klimatike botërore, të tilla si për mbytjet në Amerikën e Jugut dhe Azinë Juglindore, valët përvëluese dhe zja rret në Australi dhe SHBA si dhe ciklonet në Afrikën dhe Azinë Jugore.

Deklarata u nënshkrua nga shkencëtarët e 153 shteteve dhe ata zbuluan shumë shenja al armante.

Autorët shkruan: “Kriza e klimës ka mbërritur dhe po përshkallëzohet më shpejt nga sa prisnin shumica e shkencëtarëve. Është më e rëndë nga sa pritej, duke kë rcënuar ekosistemet natyrore dhe fatin e njerëzimit.

(Visited 104 times, 1 visits today)