Avionit që tejkalon shpejtësinë e plu.mbit, prej 15 vitesh nuk i lejohet të fluturojë (FOTO)

BAC Concorde është një avion britaniko-francez që përdorej për transportin e pasagjerëve, i cili levizte nga 1976 deri në 2003.

Ky llojë avioni kishte një shpejtësi maksimale mbi dyfishin e shpejtësisë së zërit (1,354 mph ose 2,180 km/h, dhe në bordin e tij kishte ulëse për 92 deri në 128 pasagjerë.

I pari që fluturonte në 1969, Concorde hyri në shërbim në vitin 1976 dhe vazhdoi të fluturonte për 27 vitet e ardhshme.

Është një nga dy të vetmit avion transporti supersonik; ndërsa tjetri është Tupolev Tu-144, i ndërtuar në Bashkimin Sovjetik, i cili operonte me shërbimin e pasagjerëve nga 1977 deri 1978.

Por që nga viti 2003, ‘Concorde’ nuk kanë fluturuar më, dhe u bënë 15 vjet pas fluturimit të fundit dhe akoma nuk është krijuar një avion i tillë që të tejkalojë shpejtësinë e tij. /albeu.