Kthimi në punë pas festave, receta e ‘shpëtimit’ nga stresi është kjo

Përsëritja e ritmeve të zakonshme dhe kthimi në zyrë pas një pasiviteti gjatë festave mund të jetë shumë e vështirë. Në fakt, puna, angazhimet ditore, fëmijët dhe jeta jashtë shtëpisë befas shfaqen me gjithë stresin e tyre

“Ju duhet të përjetoni të dy momentet, pauzën dhe punën, me ekuilibrin e duhur”, thotë Dr. Emanuela Mencaglia, psikologe dhe psikoterapiste e Humanitas Cancer Center.

Pushimi është një moment themelor. “Kjo është një periudhë e rëndësishme, sepse kjo ju mundëson për të rimarrë energji të dobishme për të riaktivizuar kreativitetin dhe energjinë e pakësuar në ritmin ethshëm të jetës së përditshme”, kujton mjeku Mencaglia.

Natyrisht, sot, për shumë njerëz ajo është gjithnjë e më e vështirë për shkëputje plotësisht nga puna dhe shqetësimet: ne jetojmë të zhytur në një botë të marrëdhënieve, angazhimeve që rriten me kalimin e kohës dhe shpesh nuk na lejojnë, madje edhe kur ne kemi mundësinë e një pushimi, për të bërë një prerje të pastër për çdo gjë.

Kjo është arsyeja pse ne gjejmë veten të kontrolluar me telefona, mesazhe, emaile pune, madje edhe kur jemi me pushime.
Festat, një moment i çmuar për të rimarrë energjitë

Periudha e festave duhet të jetë një moment i çmuar. “Ne duhet të mësojmë për të kufizuar ndërhyrjen e jetës së punës në këtë kohë për një shërim të vërtetë, por kur kjo është e pamundur mund të jenë të dobishme. Kthimi në aktivitetin e përditshëm, pas pushimeve, nuk është problem për të gjithë.”

Për disa, rutina, cikli i veprimeve dhe angazhimeve është qetësuese dhe prandaj ata jetojnë me problemin e kundërt. Pushimi është një kohë e boshllëkut dhe pezullimit dhe këta njerëz jetojnë këtë ndarje duke pritur që rruga e rregullt e ngjarjeve të fillojë përsëri. Këto janë përjashtime, por ato gjithashtu pasqyrojnë perceptimin e ndryshëm të realitetit të vet.

“Sigurisht, kur ne kemi një punë të vështirë që na ofron të reja dhe kënaqësi, thotë psikoterapisti, përsëri në kthimi në zyrë nuk është një çështje dhe kur ajo që ka mbetur janë dhimbje koke dhe marrëdhëniet e vështira me kolegët çdo gjë mund të jetë shumë më e komplikuar”.
Tri këshilla të arta

Në dritën e këtyre të dhënave, psikologët kanë dalë me tre këshilla të thjeshta për t’i rezistuar përmbytjeve të përditshme të emaileve.

Rregulli i parë: Mos e lexoni emailin në agim dhe vonë në mbrëmje, nëse jo në raste ekstreme, ku ju duhet vërtet për çështje urgjente të punës.
Rregulli i dytë: Planifikoni ditën e punës para se prioritetet e shefave dhe kolegëve të përmbysin inboxin tuaj.
Rekomandimi i tretë dhe i fundit: Çaktivizoni sinjalet e njoftimit të paktën për disa momente të ditës, në mënyrë që të rifitoni kontrollin e kohës tuaj. /Telegrafi/