Qyteti me rrugën më të “mençur” në botë!

Qyteti Akademik i Siberisë – Akademgorodok- është krijuar nga matematikani rus Mikhaïl Alekseïevitch Lavrentiev, me shpresën se do të krijonte një oazë për shkencëtarët e Bashkimit Sovjetik.

Qyteti i izoluar nga Moska, ishte streha që do të shmangte ndikimin e shtetit dhe politikës së sovjetike. Madje, për perëndimorët ishte qyteti më demokratik në kohën e Bashkimit Sovjetik.

Për dallim nga vendet tjera, aty pak ose fare gjurmë për të kaluarën komuniste, sepse të gjitha rrugët kanë emra të shkencëtarëve.

Në këtë qytet janë 35 institucione hulumtuese, 22 në vetëm një rrugë, që e bën rrugën më të “mençur” në botë.

Dokumentarin e përgatitur nga BBC.