Ky është vendi më i mirë për ti ruajtur ilaçet në shtëpi

A përballeni me një ortek shishesh portokalli sa herë që hapni dollapin tuaj të banjës? Pastaj ju duhet një mënyrën e organizimit të ilaçeve.

Mbajtja e ilaçeve, vitaminave dhe kremrave tuaj në një rrëmujë të ngatërruar thjesht ju ngadalëson kur duhet të gjeni, të themi, kurën për migrenën tuaj. Më keq, ju mund të vendosni shëndetin tuaj në rrezik duke kapur gabimisht shishen e gabuar të pilulave.

Pavarësisht nga këto probleme, shumica e njerëzve ende nuk kanë arritur një strategji se si të organizojnë ilaçet dhe vitaminat, thotë Tania Elliott, një alergologe dhe interniste e certifikuar në bord në New York City. “Gjatë takimeve me telemjekësi, unë bëj një turne me video nëpër dollapët e ilaçeve të pacientëve, duke kaluar medikamentet që po marrin”, thotë ajo. “Ata shpesh kanë një shportë të mbushur me shishe dhe kremra të rastësishëm dhe pa sistem se si të organizojnë ilaçet. Ata gjithashtu nuk kanë ide se për çfarë shërbejnë medikamente të caktuara”.

Nëse kjo tingëllon si rasti juaj, keni nevojë për një plan! Lexoni për këshillat e ekspertëve se si të organizoni ilaçe në shtëpi – në mënyrën e duhur.

Si të ruani ilaçet në shtëpi
Para se të filloni detyrën e rreshtimit të të gjitha shisheve dhe tubave tuaj, duhet të dini hapësirën e duhur për ruajtje. Pra, cili është vendi më i mirë për të ruajtur ilaçet? “Unë rekomandoj që të ruani ilaçet në një kuti dekorative në një vend që nuk bie në sy – si një raft, dollap, apo edhe një sirtar kuzhine – i cili do t’ju japë një kujtesë vizuale për të marrë medikamentet tuaja”, thotë Dr. Elliott.

Rëndësi ka edhe mjedisi. Vendi më i mirë për të ruajtur ilaçet në shtëpi është zakonisht diku i freskët, i thatë dhe relativisht i errët. Sidoqoftë, disa ilaçe kanë kërkesa të veçanta për ruajtje, thotë Elliott. “Disa gjëra, si kremrat, mund të duhet të mbahen larg rrezeve të diellit. Ruajtja e ilaçeve në frigorifer mund të jetë e nevojshme për disa lloje të recetave, si lëngjet. Zakonisht kur duhet të jesh super i kujdesshëm me diçka, ka udhëzime në shishe”, thotë ajo.

Është e mençur të grumbullohen lloje të ngjashme ilaçesh së bashku në një vend. Së fundmi, sigurohuni që fëmijët dhe kafshët shtëpiake nuk mund të prekin asnjë lloj pilule ose vaji, madje edhe vitamina dhe kremra me përbërës natyralë. “Mbani ilaçin në një vend ku nuk mund të arrijnë, veçanërisht nëse keni ilaçe për ankth, depresion ose dhimbje. Ju mund të dëshironi të vendosni një bravë kudo që jeni duke ruajtur substanca të kontrolluara”, thotë Elliott.

Pra, nuk ka një qasje të vetme për të rregulluar recetat tuaja. Provoni ide të ndryshme për organizatorin e ilaçeve derisa të gjeni një sistem që funksionon për ju.