​Nëse dyshoni se dikush tjetër po përdor kartën tuaj bankare, duhet ta dini këtë

Si rrjedh informacioni i kartës së kreditit? A mund të zbuloni nëse kjo ka ndodhur për të mbajtur dëmin në minimum dhe për të mbrojtur të dhënat tuaja të ndjeshme? Shihni atë që duhet të dini.

Rrjedhjet e të dhënave zakonisht ndodhin pas depërtimit në sistemin kompjuterik të bankave dhe institucioneve të tjera financiare, gjatë të cilave sulmuesit arrijnë të kenë qasje në bazat e të dhënave ku ruhen të dhënat e përdoruesve, përfshirë tuajat.

Të dhëna të tilla mund të shiten në tregun e zi në internet, kjo është arsyeja pse një numër i madh i kriminelëve në internet përpiqen të depërtojnë në mekanizmat e vendosur të mbrojtjes në baza ditore.

Këtu janë disa mënyra të zakonshme për ta bërë këtë:

Mashtrime me email

Ky lloj sulmi përdor email -in për të mashtruar marrësin që t’i mashtrojë ata në klikimin e lidhjeve të rreme, duke futur informacione të ndjeshme si emrat e përdoruesve dhe fjalëkalimet, ose shkarkimin e bashkëngjitjeve me malware. Email-a të tillë shpesh duken autentikë dhe madje të njohur.

Rrjetet publike Wi-Fi

Sulmuesit kanë tendencë të abuzojnë me faktin se ne na pëlqen të mbështetemi në rrjetet Wi-Fi falas të disponueshme për publikun në kafene, restorante, aeroporte dhe vende të ngjashme. Prandaj, nuk është e mençur t’i përdorësh ato për transaksionet bankare dhe çdo veprim tjetër që përfshin dërgimin ose marrjen e të dhënave të ndjeshme. Nëse ende duhet ose doni ta bëni këtë, instaloni një rrjet privat virtual (VPN) në pajisjen tuaj.

Skimming

Edhe pse keqpërdoret kryesisht për kartat më të vjetra të shiritave magnetikë, skremimi mund të jetë shkaku i një numri problemesh. Sulmuesit vjedhin numrin e kartës tuaj të kreditit gjatë kryerjes së një transaksioni dhe më pas e përdorin atë për të krijuar një kartë ose transaksion të rremë në internet. Ndonjëherë ata do ta bëjnë këtë duke përdorur një pajisje të vendosur me mjeshtëri në një ATM të mbrojtur dobët ose terminal të ngjashëm të futjes së të dhënave. Kalimi në kartat e reja të kreditit duhet të jetë i mjaftueshëm për të zvogëluar në mënyrë drastike, nëse jo eliminuar, rrezikun e skimming.

Vjedhje të mëdha të të dhënave

Të dhënat tuaja gjithashtu mund të rrjedhin nëse sulmuesit arrijnë të hyjnë në sistemin kompjuterik të zinxhirëve të mëdhenj të shitjes me pakicë dhe organizatave të tjera që i ruajnë ato. Ndërhyrjet më të mëdha të këtij lloji deri më tani përfshinin të dhëna nga dhjetëra- miliona konsumatorë.

Sulmet nga brenda

Një sulm nga brenda ndodh kur dikush brenda organizatës abuzon duke pasur qasje të privilegjuar në të dhëna për t’i vjedhur ato. Për shembull, një administrator i sistemit kompjuterik ose një punonjës i pakënaqur. Sigurisht, ka masa që merren për të bërë të pamundura situata të tilla. Por ka edhe mënyra për t’i kapërcyer ato.

Dobësitë e sigurisë në aplikacione

Ndonjëherë mund të ndodhë që zhvilluesi të bëjë një gabim, kështu që të dhënat e përdoruesit përfundojnë në pjesë të sistemit që janë shumë më pak të mbrojtura seç duhet. Nëse sulmuesit zbulojnë me kohë, të dhënat tuaja mund të përfundojnë si një mall në tregun e zi.

Plaçkitje

Formjacking është një mënyrë për të mbledhur informacionin e kartës së kreditit para se të jetë në një mjedis të sigurt dhe të sigurt (për shembull, gjatë futjes së tij kur regjistroheni).

Si mund të zbuloni nëse informacioni i kartës suaj të kreditit ka rrjedhur?

Nëse vëreni ndonjë nga këto shenja paralajmëruese, është e mundur që informacioni i kartës tuaj të kreditit të jetë komprometuar.

Blerje të pazakonta

Nëse ka shpenzime në llogarinë tuaj bankare për të cilat nuk jeni të sigurt se si kanë ardhur, është krejt e mundur që një kriminel kibernetik të shpenzojë paratë tuaja në emrin tuaj.

Shpenzime të vogla të papritura

Shumica e kriminelëve kibernetikë nuk do ta zbrazin menjëherë llogarinë tuaj bankare, por do të zbresin shuma më të vogla nga ajo që janë më të vështira për t’u dalluar. Pse? Epo, sepse mund të zgjasë një kohë të gjatë dhe me llogari të shumta në të njëjtën kohë. Prandaj kontrolloni të paktën një herë në muaj për koston e artikujve që nuk duhet të jenë atje.

Kompanitë e panjohura në raportin e bankës

Nëse një shpenzim shfaqet në deklaratën tuaj bankare me një kompani për të cilën nuk e njihni, kontaktoni organizatën që ka lëshuar kartën tuaj dhe kontrolloni për çfarë bëhet fjalë dhe kundërshtoni koston sa më shpejt të jetë e mundur nëse nuk është e juaja.

Si të mbroheni nga rrjedhjet e kartës së kreditit?

Përdorni vetëm ueb faqe të sigurta

Gjithmonë duhet t’i kushtoni vëmendje nëse faqja e internetit që përdorni për transaksione financiare është e mbrojtur. Sigurohuni që ka një ikonë të vogël të çelësit pranë adresës dhe përdor protokollin HTTPS.

Mos ndani informacione të ndjeshme përmes telefonit

Asnjëherë mos i jepni kartën tuaj bankare ose numrin e llogarisë dikujt që ju thirri nëse nuk jeni plotësisht të sigurt se është vërtet punonjës i institucionit me të cilin keni të bëni. Është më mirë nëse nuk jepni asnjëherë informacion të ndjeshëm gjatë një bisede telefonike.

Kontrolloni rregullisht raportet tuaja bankare

Një kontroll javor ose mujor mund të zbulojë kostot e dyshimta në kohën e duhur dhe t’ju paralajmërojë për një problem të mundshëm. Nëse gjeni diçka të tillë, njoftoni menjëherë bankën tuaj ose institucionin tjetër.

Mbani syrin te kartela bankare gjatë pagesës

Gjithmonë përpiquni të shihni se çfarë ndodh me kartën tuaj kur bëni një pagesë. Asnjëherë nuk e dini se ku do të përfundojë gjithçka dhe për çfarë mund të përdoret.

Jini aktiv, zvogëloni dëmet

Nëse kartela tashmë është komprometuar, mos prisni, por veproni shpejt dhe ngrini atë në mënyrë që dëmi të jetë sa më i vogël, shkruan Make Use Of.