A e dini se stafi i aeroportit ju sheh të zhveshur?

Aeroportet shpesh shihen si vende me rregullat, rregulloret dhe natyrisht sekretet e tyre. Vetëm njerëzit që punojnë aty e dinë se si funksionojnë vërtet gjërat.

Më poshtë ju sjellim disa fakte interesante në lidhje me aeroportet dhe punonjësit e tyre.

Ju shohin të zhveshur!

Shumë prej juve ndiheni keq kur një i huaj ju kërkon masë paraprake sigurie. Por, kur ta zbuloni këtë, mendimi juaj për kontrollin e aeroportit do të ndryshojë përgjithmonë.

Në disa aeroporte, ka skanerë të veçantë që detyrojnë një pasagjer të ngrejë duart lart kur kalon përmes tij. Kjo do të thotë që një punonjës i aeroportit e sheh personin lakuriq, derisa ai ecë nëpër skaner. Po, e lexuat mirë. Ky skaner madje quhet Skaneri i zhveshur. Është e qartë tani që ndonjëherë stafi i aeroportit ju njeh shumë më mirë nga sa kishit menduar, shkruan Bright Side, përcjell rtv21.tv

Ata analizojnë sjelljen

Në disa aeroporte, ka njerëz të veçantë të quajtur profilistë. Ata analizojnë mimikat, gjestet dhe sjelljen tuaj në mënyrë që të zbulojnë njerëz të dyshimtë. Detyra e tyre është të vërejnë shenjat jo-verbale të ankthit, të kruarjes ose, për shembull, kur shikoni shumë përreth. Nëse një profil vëren një person që vepron në një mënyrë të çuditshme, ai mund ta ftojë atë në inspektim.

Njerëz të tillë punojnë si në sallat kryesore ashtu edhe në kontrollin e pasaportave. Pyetja tipike është: “Cili është qëllimi i vizitës tuaj?” dhe është krijuar për të parë reagimin e një personi.

Ata e dinë sa agresivë jeni

Në shumë aeroporte të mëdha, ka kamera speciale të cilat ndihmojnë të vërehet nëse një person është i dehur ose nën ndikimin e drogës. Disa kamera madje mund të tregojnë një nivel të caktuar agresioni. Kamerat transmetojnë informacionin në një kompjuter dhe në rastet e niveleve të rrezikshme të agresionit (kur një person duket i kuq), personi do të ndalet nga një roje sigurie për një inspektim të detajuar.

Ata nuk e kanë idenë kur bagazhet janë në një vend tjetër

Shumica prej juve kanë bërë pyetjen: “Çfarë ndodh me bagazhin tim dhe pse është gjithmonë kaq i ndotur?” Bagazhet renditen automatikisht: skanerët skanojnë barkodin dhe rendisin bagazhin sipas destinacionit të tij. Ndonjëherë, një skaner mund të dërgojë bagazhin tuaj në vendin e gabuar nëse, për shembull, keni harruar të hiqni afishen e mëparshme me një destinacion tjetër.

Ata kanë qen që ua kontrollon çantat

Para se bagazhi juaj të hipë në një aeroplan, ai kalon nëpër pesë nivele sigurie, dhe njëri prej tyre (përveç skanimit të përmbajtjes) përfshin kontrollimin nga një qen special që mund të nuhasë drogë ose kimikate të tjera, shkruan Bright Side, përcjell rtv21.tv

Ushqimi gatuhet gjatë gjithë kohës

Shumica e aeroporteve janë të pajisura me kuzhina gjigante ku gatuhet ushqimi për udhëtarët. Zakonisht, këto kuzhina gatuajnë ushqim për kompani të ndryshme ajrore. Kuzhina të tilla funksionojnë 24/7, sepse ushqimi për një fluturim është gatuar rreth 6-10 orë më parë.

Aaeroplanët kontrollohen se kur fluturojnë dhe kur janë të parkuar

Dispatchers (një person, puna e të cilit është të marrë mesazhe dhe të organizojë lëvizjen e njerëzve ose automjeteve, veçanërisht në shërbimet e urgjencës) nuk kontrollojnë vetëm aeroplanët në qiell siç shfaqet zakonisht në filma, por ata gjithashtu kontrollojnë lëvizjen e tyre në tokë dhe ndriçimin në pistat. Një dispatcher ka rreth pesë monitorë dhe informacioni mbi to ndryshojnë vazhdimisht pasi monitorët tregojnë kushtet e motit dhe informacionin për aeroplanët e tjerë.

Atyre nuk iu intereson nëse keni vizë në një vend tjetër

Kur mbërrini jashtë vendit, nëse zbulojnë se viza juaj ka skaduar, ju do të dëboheni nga e njëjta kompani ajrore që ju ka dërguar atje. Për më tepër, bileta do të blihet nga personi që ju ka lejuar që të ktheheni në shtëpi falas.

Ata e dinë se çfarë keni mbajtur në duar!

Ndonjëherë, stafi i aeroportit iu kërkon udhëtarëve të fërkojnë duart mbi një copë pëlhure. Kjo procedurë duket e frikshme, por në fakt, nuk është. Ju jeni duke u kontrolluar nga një makinë e quajtur atomizer.

Para fillimit të ditës së punës, punonjësit vendosin mostra të kimikateve të rrezikshme në makinë si droga ose eksplozivë. Makina “memorizon” erën, dhe në rast se duart e një personi nuhasin diçka si ato kimikate, ai i paralajmëron ata për këtë rrezik.