Tuneli më i gjatë në botë, u deshën 17 vite për ta ndërtuar (VIDEO)

Ai është tuneli me gjatësi më të madhe në botë me rreth 35 milje, ose përafërsisht 60 km dhe është i përbërë nga dy tunele që lidh rajonin e Erstfeld me Bodio në alpet e Zvicrës.

Tuneli është projektuar që në 1947, por fillimet e punimeve të tij janë 17 vjet më parë. Për ndërtimin e këtij tuneli janë hequr 28.2 milion ton shkëmb malor, ndërsa kostoja e ndërtimit të tij arrin në 10.6 miliard € (£ 8.1 / 12 miliardë $).

Ky tunel shkurton shumë kohën e udhëtimit në zemër të Europës deri në një orë.

“Gotthard Base Tunnel”, i cili mban emrin e grupit të famshëm zviceran të rock-ut, është tuneli më i gjatë në botë, gati 60 km, i cili sposton kështu në vendin e dytë tunelin Seikan në Japoni (33.46 milje, ose 53.85 km), ndërsa në vendin e tretë është tuneli nënujor që lidh Britaninë e Madhe me Francën, 51 km i gjatë./gazetametro