Pesë metalet më të shtrenjta të botës, floriri ( ARI ) nuk është i pari

Ndryshe nga sa mendojnë shumica, ari nuk është metali më i shtrenjtë në botë. Në listën e pesë metaleve më të çmuara, ari renditet i treti.

Rodiumi

Metal jashtëzakonisht i rrallë, i çmuar dhe me ngjyrë të argjendtë është më i kushtueshmi. Për të krijuar një ide sa e vështirë është për ta gjetur këtë metal, duhet ditur se një ton dhe i marrë në koren e Tokës përmban vetëm 0.001 g rodium. Ai shkrin në temperatura tepërt ëlarta dhe i reziston gërryerjes. Përdoret zakonisht në funksion të vetive reflektuese në objekte si pasqyra, prozhektorët apo bizhuteritë. Gjithashtu, gjen përdorim edhe në industrinë e makinave dhe në disa fusha të industrisë. Prodhuesit më të mëdhenj janë Afrika e Jugut, Rusia dhe Kanadaja.

Platini

Emri i këtij metali rrjedh nga termi spanjoll ‘platino’, që do të thotë ‘argjend i vogël’. Është i njohur si një metal i dendur, i përthyeshëm, jo reaktiv dhe jo gërryes. Platinumi është përdorur gjerësisht në bizhuteri për shkak të pamjes së tij të shndritshme dhe rezistencës së madhe. Gjithashtu përdoret në stomatologji, armatim dhe aeronautikë. Afrika e Jugut, Rusia, Kanadaja janë ndër prodhuesit më të mëdhenj.

Ari

Ari është metali më i çmuar dhe më i lehtë për t’u njohur për shkak të ngjyrës së tij unike. Mbetet një ndër metalet më të njohura dhe opsionet e investimit. Është popullor për shkak të ngjyrës, lakueshmërisë dhe përçueshmërisë. Metali më i njohur në botë përdoret në bizhuteri, elektronikë, mbrojtje nga rrezatimi dhe izolim termik. Burimet kryesore të nxjerrjes së arit janë Afrika e Jugut, Shtetet e Bashkuara, Kina, Australia dhe Rusia.

Ruten

Ruten është një nga metalet e grupit të platinit. Të gjitha metalet e kësaj familjeje që konsiderohen si metale të çmuara sepse zakonisht gjenden së bashku në natyrë dhe ndajnë prona të ngjashme. Karakteristikat e tij përfshijnë fortësinë dhe aftësinë për të përballuar elementët e jashtëm. Ruteni është popullor në fushën e elektronikës si një mënyrë për të kontakuar në mënyrë efektive kontakte elektrike. Prodhuesit më të mëdhenj përfshijnë Rusinë, Amerikën e Veriut dhe Amerikën e Jugut.

Iridium

Një nga metalet më të dendura, Iridium është anëtari më ekstrem i grupit platin. Ajo ka një nga pikat më të larta të shkrirjes dhe është elementi më rezistent ndaj korrozionit. Metalet përpunohen nga xehe platini dhe si një nënprodukt i minierave të nikelit. Prodhuesi më i madh i Iridium është Afrika e Jugut. Përdoret në penat e syrit, shikon, bizhuteri, busulla, elektronikë, në mjekësi dhe në industrinë e automobilave.