Ѕhtatzënat duhet të hanë реѕhk dy herë në javë për të ndihmuar zhvillimin e foshnjës, sugjeron ѕtudimi

Gratë shtatzëna duhet të hanë të paktën dy porcione peshk në javë dhe të mos këshillohen më të shmangin lloje të caktuara, sugjeron një studim i mbështetur nga qeveria britanike.

Paralajmërimet aktuale për të kufizuar marrjen e peshkut me përmbajtje të lartë merkuri shkaktojnë konfuzion dhe bëjnë që nënat e ardhshme të shmangin ushqimin tërësisht ‘për të qenë në anën e sigurt’, paralajmërojnë studiuesit.

Kjo do të thotë se ato kanë më shumë gjasa të dëmtojnë zhvillimin e foshnjës së tyre duke i privuar nga lëndët ushqyese kryesore, si acidet yndyrore me zinxhir të gjatë, jodi, vitamina D dhe seleniumi.

Shkencëtarët nga Universiteti i Bristolit ekzaminuan të dhënat për 4,131 gra shtatzëna në Mbretërinë e Bashkuar, pasardhësit e të cilave u ndoqën gjatë gjithë fëmijërisë.

Nivelet e merkurit u matën në gjakun e nënës dhe indin e kordonit të kërthizës. Analiza nuk gjeti asnjë lidhje negative midis niveleve më të larta të merkurit të nënës dhe zhvillimit njohës te foshnjat nëna e të cilëve hante peshk, me ekspertët që besonin se lëndët ushqyese në ushqim mbrojnë kundër metalit.
Për më tepër, foshnjat e lindura nga nënat që hanin peshk zakonisht kishin IQ më të lartë dhe performuan më mirë në testet e matematikës dhe shkencës. Faqja e internetit e NHS thotë se gratë shtatzëna duhet të hanë jo më shumë se dy porcione peshk me vaj dhe jo më shumë se dy pjesë ton në javë.

Duke shkruar në revistën NeuroToxicology, bashkëautorja e studimit Dr Caroline Taylor tha: “Ne zbuluam se niveli i merkurit të nënës gjatë shtatzënisë ka të ngjarë të mos ketë efekt negativ në zhvillimin e fëmijës, me kusht që nëna të hajë peshk”.