Prindër bëni kujdes, të bërtiturat ndaj fëmijës mund të kenë pasoja

Çdo prind e humb durimin me fëmijët e tyre në një moment, dhe ndonjëherë ata fillojnë të bërtasin me ta. Problemi është se fëmijët janë shumë të talentuar për t’u futur në nervin tonë të fundit dhe ne nga ana tjetër jemi të ngarkuar me detyrime të shumta në shumicën e rasteve.

Por nëse bërtitja është shumë e zakonshme në shtëpinë tuaj, ndoshta është koha të mendoni për atë që po ndodh dhe të zgjidhni disa mënyra alternative për të komunikuar me fëmijën tuaj.

Arsyet pse bërtitja nuk është efektive

Ka disa arsye pse të bërtiturit nuk është një formë cilësore e disiplinës. Gjëja më e rëndësishme është të pyesni veten se çfarë po mëson fëmija juaj kur e disiplinoni duke bërtitur.

Ka disa arsye pse duhet të ulni zërin dhe të qetësoheni përpara se t’i bërtisni fëmijës suaj.

Ju po u dërgoni mesazh fëmijëve se agresioni është në rregull

Një zë i ngritur mund të tërheqë menjëherë vëmendjen e fëmijës, por pyesni veten se çfarë po mëson fëmija nga ai veprim. Kur ngrini zërin, fëmija juaj mëson se agresioni është një formë e pranueshme komunikimi.

Të bërtiturat humbasin efektivitetin e saj

A do të tërhiqni të bërtiturat vëmendjen e fëmijës suaj në një afat të shkurtër? Po.

Por këtu është gjëja: Të bërtiturit shpesh mund ta bëjnë atë më pak efektive, ashtu si edhe përdorimi i një toni të ashpër dhe serioz.

Fëmija nuk do t’ju respektojë

Si do të ndiheshit nëse shefi juaj do t’ju bërtiste kur bëni një gabim? Çfarë do të bënit nëse partneri, shoku apo familjari juaj do t’ju fliste kështu gjatë një debati? A do të ndiheshit të sulmuar, të lënduar dhe të zemëruar apo do të ishit të lumtur të dëgjoni atë që po ju thonë?

Pavarësisht se çfarë po përpiqet të thotë personi, do të keni më shumë gjasa t’i dëgjoni nëse ata ju trajtojnë me respekt dhe vlerësim dhe jo me zhurmë.

Fëmija juaj do të tërhiqet ose do të zemërohet

Qeniet njerëzore kanë një reagim të natyrshëm ndaj bërtitjes. Ne ose tërhiqemi ose reagojmë njësoj ose të ngjashme. Ju do të merrni reagime të tilla nga fëmija juaj nëse i bërtisni rregullisht.

Ju humbni kontrollin mbi emocionet tuaja

Mosmiratim, zhgënjim dhe pakënaqësi: këto janë armë mjaft të fuqishme në arsenalin disiplinor të prindërve.

Por të bërtiturat i tregojnë fëmijës suaj se nuk e keni kontrollin dhe definitivisht nuk e dëshironi këtë kur shërbeni si figurë autoriteti.

Të bërtiturat mund të jenë më të dëmshme sesa mendojmë

Studiuesit në Universitetin e Pitsburgut kanë zbuluar se disiplina e ashpër verbale, e cila përfshin të bërtiturat, sharjet ose sharjet, mund të jetë po aq e dëmshme për fëmijët sa goditja.

Ata zbuluan gjithashtu se fëmijët që përjetuan disiplinë të ashpër verbale nga prindërit e tyre kishin më shumë gjasa të ishin në depresion ose të shfaqnin probleme antisociale ose të sjelljes.