3800 deri në 9800 hapa në ditë zvogëlojnë rrezikun e shfaqjes së demencës

Ecja midis 3800 dhe 9800 hapave në ditë mund të zvogëlojë ndjeshëm rrezikun e shfaqjes së demencës te një person i moshuar, sipas një studimi të ri.

“Gjetjet tona sugjerojnë se afërsisht 9,800 hapa në ditë mund të jenë optimale për të ulur rrezikun e demencës. Ne vlerësuam dozën minimale në afërsisht 3,800 hapa në ditë, e cila u shoqërua me 25 për qind më pak incidente të demencës”, thanë studiuesit në një punim të botuar të martën në JAMA Neurology.

Bërja e më shumë hapave në ditë u shoqërua me rënie të vazhdueshme të rrezikut të demencës. Të rriturit që bënin rreth 9800 hapa në ditë kishin një ulje prej 50 për qind në rrezikun e shfaqjes së demencës. Pas kësaj pike, u gjetën vetëm përfitime të kufizuara.

Studimi gjithashtu thekson rëndësinë e “intensitetit të shkallës” për parandalimin e demencës.

Uljet më të mëdha të rrezikut të demencës u shoqëruan me bërjen e afërsisht 6,300 hapave në ditë – për një ulje prej 57 për qind të rrezikut.

Dhe, sipas studiuesve, kulmi optimal është 112 hapa të shpejtë në minutë për 30 minuta, jo domosdoshmërisht të njëpasnjëshme. Kjo u shoqërua me një ulje prej 62 për qind të rrezikut të shfaqjes së këtij problemi.

Sipas klinikës Mayo, një amerikan mesatar ec 3,000 deri në 4,000 hapa në ditë, ose afërsisht 1.5 milje deri në 2 milje.

Departamenti Amerikan i Shëndetësisë dhe Shërbimeve Njerëzore thotë se për të përfituar sa më shumë përfitime shëndetësore nga aktiviteti fizik, të rriturve u nevojiten të paktën 150 deri në 300 minuta aktivitet aerobik me intensitet të moderuar, si ecja e shpejtë.