Këto ushqime nuk duhet t’i lani para gatimit

Shumica e njerëzve kanë mësuar të lajnë gjithçka që do të hanë. Sidoqoftë, ky zakon në disa raste jo vetëm që nuk rezulton i dobishëm, por madje mund të bëhet i dëmshëm për shëndetin tuaj.

Më poshtë albeu.com do t’ju tregojë cilat ushqime nuk duhet të lani.

Pulën

Bakteret, të njohura më mirë si salmonella në pulën e freskët, janë të rrezikshme për shëndetin tonë. Shumë njerëz besojnë se larja e pulës para gatimit ndihmon në heqjen e baktereve. Sidoqoftë, siç rezulton, ky nuk është në të vërtetë rasti. Ne do të thoshim të kundërtën, pasi uji i ndihmon ata të përhapen, si në pjesët e tjera të pulës, ashtu edhe në duart tuaja ose në lavaman. Ekspertët shpjegojnë se nëse pula ka baktere, ato do të vriten gjatë gatimit. Pra, nëse deri tani e keni larë pulën, bëni mirë të ndaloni.

Mishin e kuq

E njëjta gjë vlen edhe për mishin e kuq. Përveç kësaj, kur lani mishin, ju shtoni më shumë lagështi, si rezultat i së cilës, gjatë gatimit, shija e tij ndryshon. Gjëja më e mirë për të bërë është ta fshini para se të gatuani.

Kërpudhat

Ata nuk kanë nevojë për larje me shumë ujë. Sipas shefave të mëdhenj të kuzhinës, kërpudhat thithin shumë ujë, dhe kjo bën që ato humbin aromën e tyre gjatë gatimit. Ajo që mund të bëni është një shpëlarje e shpejtë dhe më pas fshijini mirë me një letrër. Ose mos i lani fare dhe thjesht fshijini me një peshqir të lagur.

Makaronat

Makaronat nuk duhet të lahen para gatimit, pasi kjo do të humbasë niseshtenë që përmbajnë. E njëjta gjë vlen pas gatimit kur nuk keni nevojë t’i shpëlani gjatë kullimit, sepse niseshtja bie dhe salca nuk “ngjitet”.

Vezët

Shumë njerëz i lajnë vezët që blejnë para se t’i fusin në frigorifer. Por kjo është e gabuar. Nëse ato janë shumë të pista, atëherë shpëlajini me ujë të ngrohtë dhe përdorni menjëherë./albeu.com